Víte co je to SLAPP? Zkratka pro strategické žaloby s cílem umlčet kritiky.

My se teď proti strategické žalobě potřebujeme bránit. Pomůžete nám?
V srpnu totiž Elektrárna Chvaletice vlastněná miliardářem Pavlem Tykačem podala proti našemu spolku návrh na zrušení domény elektrarnachvaletice.cz, na které od roku 2019 běží web který provoz kritizuje.
Najali jsme si adovokáta a bráníme se, jeho práci ale musíme zaplatit a připravit se na pokračování sporu.
 

O co jde?

Elektrárna Chvaletice už roky bojuje o získání výjimky na množství emisí rtuti, protože ani po rekonstrukci neplní zákonné limity.
O celé kauze více zde: https://nolog.link/s/seven-fb 

Zároveň společnost kolem roku 2018 spustila kampaň "7 Pro Čistý Vzduch", kde v podstatě tvrdila že jejich uhelná elektrárna čistí ovzduší 🙃. 
 


V reakci na to vznikl později satirický web elektrarnachvaletice.cz, který se proti absurdním tvrzením elektrárny ohrazuje a který nyní provozujeme. 
Elektrárna argumentuje, že naše doména je shodná s chráněným označením její firmy a že poškozujeme její dobré jméno.
Jenže my si doménu elektrarnachvaletice.cz zaregistrovali v polovině roku 2019, kdy se elektrárna ještě jmenovala 7EC a.s., nové jméno dostala až v lednu 2O21. https://nolog.link/s/7-just
 
část našeho vyjádření


Výpis z obchodního rejstříku

Nyní elektrárna Pavla Tykače usiluje u rozhodčího soudu o zrušení naší domény. My se jeho rozhodnutí budeme muset podřídit, ač nejde o reguérní soud: jinak bychom si českou doménu podle pravidel CZ.NIC vůbec registrovat nemohli.

Podpořte nás prosím

Nejde jenom o jednu doménu. Internet je místo pro svobodnou výměnu názorů, doménové spory nemají sloužit pro umlčení kritiků. Proto se bráníme. Právní pomoc nás ale stojí peníze, které nedostaneme zpět ani v případě, že vyhrajeme.
Pokud nás chcete podpořit, přispějte nám. nejde jen o životní prostředí, ale i svobodu slova na internetu.
Pokud nás chcete ve sporu podpořit, přispějte nám prosím.
 
www.darujme.cz/nolog-slapp

Pokud částku nevyčerpáme v současném sporu celou, využijeme ji jako rezervu pro další spory, případně na další provoz naší infrastruktury.